Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Örülök, hogy rám találtál....

2016. október 02. - Lépteik nyomán

 

Már vártalak!

en_1.jpg

Tudod, mindig érdekelt a múlt, a történelem,de mindig éreztem azt is, hogy az évszámok, események mögött emberek vannak, olyanok, mint Te vagy én.

langthaler_zsuzsanna.jpg

Akiket szorít a cipő, vagy a fűző abroncsa, aki fél, fázik, remél és szeret, éhes és dühös vagy szárnyalóan boldog.

zettl-langer.jpgA történelem nekik az életük volt, a jövőnek a mi életünk lesz történelem.

images.jpg

A római Scarbantiában, egy ifjú hölgy ugyanolyan bizsergő izgalommal készült a szerelmi találkára, mint egy mai nő. Szép akart lenni, tetszeni vágyott; tükör helyett fényesített fémet használt, szemceruzaként ólom rudacskát és növényi pirosított.

roma_tukor.jpg

Egy ásatás alkalmával, a régészek kedvessége folytán, kezembe vehettem egy fiatal asszony szépészeti kelléktárának darabjait. Tenyerembe simult a tükröcskéje, az ónrúd, a pirosító tégely és az illatszeres szelencécske. Évezredes kézfogás. Éreztem, hogy semmiben sem különbözünk a lényeget tekintve, ő és én.

kecske_muck_varfalak_018.JPG

A Sopront ostromló Detre vitéz,  1242-egy nyári éjszakáján, a hamvadó tűz mellett, bajtársai hortyogását hallgatva, ugyanolyan kitárt lélekkel bámulta a csillagok végtelenségét, mint mi egy gyönyörű augusztusi éjjen.

iii_ferdinand_mint_magyar_kiraly0001.jpg

Az 1625-ös koronázása idején a 15 éves ifjú, vékony kicsit megilletődött III. Ferdinánd király szemét, a templomból kilépve, hirtelen elvakította a téli napfény, és a Szent korona is nyomta kissé a fejét. Szeretett volna már egy kupa bort és egy kis nyugalmat.

great_fire_of_london.jpg

Vagy az 1676-os tűzvész idején, mikor recsegve-ropogva dőltek le a házak falai, mikor égő kemencekén ölelt körül a város, mikor a puszta életedet mentetted egy szál ruhában, és odaveszett minden, amiért egész életedben dolgoztál…

bombazas.jpg

...hát nem ilyen volt 1944 december 6-ának iszonyú délelőttje.

 

legifotoiii.jpgMegértettem, hogy a környezet, a „színfalak”; a város, az utak, a tárgyak, a komfort, a divat változott, de az ember…hát az ember… ugyanaz maradt. Vágyaival, álmaival, kicsinyességével és hősiességével, ölelésével és durvaságával, jóságával és hívságával….ugyanaz.

006.JPG

Az is lehet persze, hogy véges létem  kiteljesedését keresem bennük, a halhatatlanságot, a megélt időt? Az örökkévalóságot.

szechenyi_ter_stb_017.JPG

Szeretném, hogy ne tűnjenek el nyomtalanul.

omama_jozsa_mama_mami_001_kicsi_2.jpg

Képzeld el,  anyósom  nagymamája 1849 augusztusában született, és Magda által, az ő történetei, meséi szárnyán tudok róla, érzem őt. Rajtam átrezegve megérinthet Téged, a 21. század emberét.

011.JPG

Olyan ez, mint egy gyöngysor gyönyörű szemei, amik összetartoznak és éltetik egymást.

kozmetikumok_tarolasara_hsznalt_uvegcsek_a_romai_korbol_i_szd.jpgGyerekkorom óta képességem, hogy ha megérintek egy régi tárgyat, érezni, látni és hallani kezdek . Szinte megelevenedik körülöttem a múlt. Ezt a képességemet kötöm össze azzal a hitelességgel és szakmai tudással, amit évtizedek alatt, mint múzeumi könyvtáros megszereztem. Minden, amit leírok hiteles és pontos, de a száraz tudományos tényeket érzéssel, szívvel, színnel és élettel töltöm meg. Hát, ezt ígértem…életre keltem a történelmet.

eva4.jpg

Évekig vezettem csoportokat a múzeumban.Kitártam előttük a múlt kapuját.És aki átadta magát az utazás varázsának és nyitott szívvel jött velem, hirtelen átváltozott; hosszú szoknya ölelte a nők  derekát, vitézi kard ékesítette a férfiak oldalát... építettünk, harcoltunk,ültünk Stornóék asztalánál, őriztük Scarbantia kapuit és árultunk Suprun piacán.

storno_ebedlo.jpg

Szeretem a múlt érintését, jó, hogy folytonosság van, lehet, a régmúlt és a ma között. Mert erőt ad, gyökereket, tartást. És ez fontos!

szobrok_emlekkonyv_066.JPG

Szerencsés vagyok többek között azért is, mert  Weöres Sándor szavaival: „Én keresem a célomat célom engem majd megtalál…”

csendes_csodak_alapanyag2014_okt_19_052.JPG

Megtalált. Úgy érzem, híd vagyok a múlt és jelen, általad pedig a jövő felé. Gondolj bele, a mai nyolcvan évesek rengeteget tudnak még Sopronról, történeteket, eseményeket, szokásokat de ez velük sajnos eltűnik. De ha én meghallgatom őket, olvasok róluk és tőlük, megmentek valamit Neked.

Hát gyere velem! Várlak!

A képek részben a Soproni Múzeum, részben a Zettl-Langer Gyűjtemény tulajdona, köszönet érte. A többit én készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr5511760061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CHIARA 2016.10.02. 16:39:23

Köszönöm, itt vagyok...s olyan jó újból tallózni.... barangolni gyönyörű városunkban, melyhez már csak az emlékek kötnek, meg a temetőben az ősök.
süti beállítások módosítása