Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

1956...

2016. október 17. - Lépteik nyomán


A szobában csend volt, de nem az a megnyugtató szelíd fajta, hanem feszült, ideges, drámai csend. Két srác pakolt szótlan kapkodással egy hátizsákba, szinte gondolkodás nélküli esztelenséggel dobáltak be pulóvert, bakancsot, meleg zoknit. Egyikük fölvett egy keskeny keretes képet, kicsit nézte, azután lefelé fordítva betette a fiókba. Nem néztek egymásra. Nem mertek. Féltek, hogy egyikük visszadől a sezlonra és lerúgja sáros cipőjét. De nem maradhatnak. Nem. Itthon a halál lesi minden léptüket.

lyukas_zaszlo.gifPedig milyen szép volt, milyen igaz, bátor és biztató az a pár nap. A szabadság lehetősége, egy értelmes élet ígérete.

A lengyelországi és budapesti lelkesítő hírek összerántották az ifjúságot. Érezték, tenniük kell valamit.
Október 22-én a SOTEX* kultúrházban összeült az első diákparlament. Szinte mindenki ott volt, forrt a levegő. Sorra következtek a bátor, nyílt, okos felszólalások. Egymás szavába vágva sorolták a kommunista diktatúra elmúlt tíz esztendejének minden bűnét, aljasságát; az elsorvasztott évszázados diákhagyományokat, a kirekesztést és megbélyegzést, cenzúrát, a kommunista félórákat, a vonalas oktatók futtatását.
Kimondták; kilépnek a DISZ**-ből, megalakítják saját, független diákszervezetüket, a MEFESZT.***
Pontokba foglalták a nemzet, az egyetemisták és kifejezetten a soproni diákok követeléseit: többpártrendszerű demokráciát, szabad választásokat, gyülekezési és sajtószabadságot, Nagy Imre vezette új kormányt és nem utolsó sorban a szovjet csapatok kivonulását.

unnamed_2.jpgMásnap, 23-an néma felvonulást rendeztek a Várkerületen. Méltóság, erő és elszánt akarat sugárzott a nyolcas sorokban kart karba öltve menetelő fiatalokból. Megkoszorúzták az akkor a Tűztorony tövében álló ’48-as emlékművet (ma a Fegyvertár utca egyik beszögelésében árválkodik), majd a Petőfi szobornál elszavalták a Nemzeti dalt.

Október 24-én még tanítás volt, de figyelni már senki nem tudott, izgatott kíváncsisággal tapadtak a rádiókészülékekre és újukra égett cigarettáikat szíva vitatták a történteket.
Szó sem lehetett már az élet megszokott rendjéről, megindult az események sodró, lélekemelő, felszabadító, megállíthatatlan folyamata .
A közintézmények, üzemek, gyárak és iskolák homlokzatáról leverték a rossz emlékű, keserű jelképet, a vörös csillagot.

unnamed.jpgunnamed_8_1.jpg26-án, hivatalnokok, munkások, tanárok és diákok együttes erővel, sőt rendőri segédlettel döntötték le a szovjet megszállás gyűlölt szimbólumát, a Kisvárkerületen álló szovjet emlékművet, (a mai Hűségkút helyén állt).

unnamed_3.jpgDicsőséggel és büszkén mondhatjuk el, hogy városunkban vér és erőszak nélküli tiszta forradalom zajlott. A soproniak, a rendőrség és határőrség, az egyetem professzorai és oktatói szíve mind együtt dobbant az ifjúsággal, hittek, bíztak bennük és segítették harcukat és hétköznapi munkájukat.

A helyzet egyre komolyabbá vált. A városi tanácsban ülő „régi gárda” képtelen volt ellátni az új feladatokat, így az egyetemistáktól kért és kapott segítséget. A soproni MEFESZ a közigazgatás biztosítására és a naponta felmerülő problémák megoldására bizottságokat szervezett.
Később a sztrájkba lépő munkástanácsok feladatait is átvették, őröltek lisztet, sütöttek kenyeret, biztosították a város élelmiszer ellátását.

csendes_csodak_alapanyag2014_okt_19_072.JPGŐrségben álltak, nemzeti színű karszalaggal, fegyverrel a kézben a város középületei és üzemei előtt, védve a nép vagyonát.

unnamed_4.jpgJárőrosztagokat szerveztek, egy rendőr egy határőr és egy hallgató pásztázta az utcákat, biztosítva a város nyugalmát. Röpcédulákon és hangszórókon tudósították a lakosságot a soproni és országos történésekről.

csepelauto.jpgTeherautókkal járták a környéket és gyűjtötték a falvak élelmiszer adományait a városnak, a forradalomnak.
A főiskola tornaterme volt a raktár és elosztóhely, ahol a hallgatók osztályozták a segélyeket és élelmiszert, majd teherautókon hordták ki a rászorulóknak.

roller.jpgA MEFESZ bizottsága az egyetem igazgatója Roller Kálmán szobájában ülésezett éjjel-nappal , sokszor a szőnyegen, vagy a fotelban aludtak.

bujdoso_alpar.jpg Az egyetem professzorai készségesen segítették tanácsaikkal és gyakran cigarettával, szendvicsekkel a hallgató-parancsnokot, a 21 éves Bújdosó Alpárt és harcos társait.****
Lefegyverezték és az egyetem egy előadójában fogva tartották a városi pártbizottság tagjait, és az ávosokat. *****
Őrizték őket,de nem engedtek a tömeg lincshangulatának.

Szolgáltak a határon is, fogadták a nemzetközi segélyszállítmányokat, elosztották és rendszerezték azokat, majd a felesleget Budapestre kísérték.
Futárszolgálatot szervezve kapcsolatot tartottak a fővárossal és a vidéki egyetemekkel.

Több nyugati újságíró, rádió és TV stáb megfordult Sopronban, őket okosan, bölcsen, érett harcosként fogadták és kalauzolták a hallgatók. Jó hírét keltve a magyar forradalom és szabadságharcnak.

unnamed_9.jpgNovember 4-én minden álom szertefoszlott, megindult a szovjet támadás Budapest és a vidéki nagyvárosok ellen.
A hallgatók kezdetleges fegyvereikkel Nagycenknél várták a szovjet harckocsikat. Tudták, hogy minden elveszett, tudták, hogy vége, de nem akarták megadni magukat harc nélkül. Szerencsére összetűzésre nem került sor.

lyukas_zaszlo_ii.jpgÉs most itt ez a szoba, a csend a búcsúzás. Menni kell. Szótlanul léptek ki a kapun. A nyirkos hideg, nyálkás hüllőként siklott a bőrük alá. Szülővárosuk utolsó csókja. A teherautó pontosan érkezett. Két erős kar fölrántotta őket a platóra. És a kocsit lassan elnyelte a novemberi köd.

 

roller_kalman.jpg1956 novemberében a soproni egyetemi hallgatók közül mintegy 550 fő és 50 tanár az emigrációt választotta. Sokan közülük Kanadában fejezték be az egyetemet, találtak új otthont és egzisztenciát. De ez már egy másik történet.

*SOTEX – ma a GYIK, Gyermek és Ifjúsági Központ

** DISZ- Dolgozó Ifjúság Szövetsége, magyar ifjúsági tömegszervezet volt az 1950-es években. A szovjet mintára épült, központi irányítás alatt álló, 14-26 éves fiatalokat tömörítő szervezet célja az ifjúság egységesítése volt.

** *MEFESZ-Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége

**** ávósok- ÁVH-Magyar Államvédelmi Hatóság, 1948-1956 között, feladata az akkori rendszer ellenségeinek üldözése, a rendszer védelme volt.

***** Bujdosó Alpár, 1954-1956 között a soproni Erdőmérnöki Főiskola hallgatója. 1956-ban a MEFESZ Intézőbizottság elnöke. 1956 novemberében a Kéthly Anna vezette magyar küldöttség egyetemi képviselője New Yorkban.                                                                                                                                              

Roller Kálmán, a UBC Faculty of Forestry - Sopron Division dékánja, 1960, KAPOCS, 2003, Vancouver.

Forrás:                                                                                                                                                       -  

- Ifj Sarkadi Sándor: A soproni MEFESZ az 1956-os forradalomban. NyME, 2006
 - Bujdosó Alpár: Emlékpontok weboldal                                                                                                            - Két hazában, Duna Tv. 20074.10.23.
 - Magda visszaemlékezései
Az ’56-os soproni eseményekről készült fotókat a Soproni Múzeum bocsátotta rendelkezésemre. Köszönet érte!
A karszalag drága ereklyém, részt vett a soproni dicsőséges napokban.

Az első lukas zászló Szőke István  Attila fotója, az utolsó, harcban megdicsőült zászló pedig az OSZK tulajdona (fotó online).                                                 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr8911814981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mz/x 2016.10.18. 19:58:00

Az Ötvös utcában a szüleim lakásában, rajtam kívül még két egyetemista lakott. Az Győr-Sopron megyei Iván községből származó, szegről-végről rokon testvérpár, az 56-ban IV éves bm.hallgató Németh Lajos(+) és a II. éves erdész Németh Jancsi(+). Jóformán egy családnak számítottunk. A változatos, mozgalmas 56 októberi-novemberi napokban Lajos a nagyon összetartó évfolyamával én meg Jancsival, hol az erdészekkel, hol az én III. éves bányász évfolyamommal tartottunk: Hol a határon „hilfecucot” rakodni, hol a Rákóczi utcában kenyeret sütni stb. volt a programunk. Egyik alkalommal, a pontos dátumra nem emlékszem, de a következőkből talán kiderül, azt a feladatot kaptuk- meg nem tudom mondani, hogy kitől és hogyan-hogy ki kellene menni Fertőrákosra forradalmi falugyülést tartani.
Nagynéném, nagybátyám élt Fertőrákoson, ismertem a falut, szivesen vállalkoztam rá, Németh Jancsit meg rábeszéltem, hogy jöjjön velem. Kora délután, Jancsival meg a helyi határőr pk.-kal, a helybeli orvossal, meg még nem emlékszem stb. kivel, a rokonok előtt büszkélkedve kiültünk a zsufolásig megtelt fertőrákosi kultúrház(?) szinpadára. Tartottunk az egyetemi ifjuság követeléseiről tájékoztatást, meg minden más lelkesítő hírekről stb. Meghallgattuk a helyiek beszédeit is. A forró hangulatot nem kell részleteznem, amely azonban nagyon hamar abba az irányba fordult, hogy:” Nyissák ki a határt! Hadd menjünk át a rokonokhoz Meggyesre (Mörbisch-re)” A nálunk idősebb, meg politikusabb parancsnok,.meg az egyébként roppant nagy dumájú doktor úgy szerelte le, vagy inkább terelte el az egyre forróbb hangulatot, hogy alakítsunk egy delegációt , amelyik bemehet az 500 m-es határzónába egy határtalálkozóra. Úgy is lett. Perceken belül megalakult a delegáció:
• a határórparancsnok,
• az orvos
• egy kb 1,95 m magas , legalább 100 kilós, németajkú helybéli vízvezetékszerelő
• mi ketten Jancsival, az „egyetemi küldöttség”
A parancsnok közben intézkedett, az osztrák oldalt értesítették. A parancsnok vezetésével katonai jármüvön a Mitrasz barlangig autóztunk. Innen gyalog indultunk volna tovább, de egy intermezzó miatt pár perces szünet következett. Egy százados -mint kiderült a pk.helyettese – „ a rosseb egye meg akkor én is hadd mehessek” alapon csatlakozott hozzánk, erre némi vita után engedélyt kapott a pk.-tól. A hat fős delegációnak a határ túloldalán következett a z újabb meglepetése, az osztrák pk. azt mondta, hogy nem itt a szabad ég alatt dumálunk, hanem a Bürgermeister vár benünket a Gemeindeamt-ban, menjünk a faluba. A kb negyedórás séta elegendő volt arra, hogy Mörbisch közönsége is hírt kapjon felölünk. A falú szélén kb 30-40 fős csoport fogadott bennünket, magyar nemzeti szalaggal diszített borosüveggel, meg „ELJEN !” kiáltozással. A csoportból kivált egy jól megtermett, faros-bögyös csinos asszonyság és a mi vízvezeték szerelőnk nyakába ugrott, aki azzal a felkiáltással, hogy: „ Majt työfök…” intett nekünk és eltünt a fehérnéppel – A felesége, mondta valaki a csoporból.-Nem láttuk többet.
A polgármesternél volt egy pár szendvics, meg coca-cola (!) az asztalon, mivel az orvosnak nem állt be a szája, nekünk Jancsival volt időnk elmajszolni az ennivalót, meg ezt a nyugati italt kipróbálni. A megbeszélésre szinte nem emlékszem, arra igen, hogy a pk. a vizes szaki nyilvánvaló disszidálása miatt egyre kedvetlenebb lett végül már, a „nekünk menni kell” ideges felszólítással vetett véget a doktor tirádájának. A teremből kijövet a pk. helyettese a mellékhelyiséget kereste, sokág vártuk, nem jött. Menjünk!- szólt a pk . Osztrák autóval vittek négyünket a határig, ahol egy újabb hír várt bennünket, hogy „megint baj van a börtönben, a rabok fogva tartják az egyetemieket, meg a börtönparancsnokot.”
Több sem kellet a dokinak! Én vagyok a börtönorvos , majd én intézkedem, gyerünk Kőhidára!
(Folytatás a következő kommentben)

mz/x 2016.10.18. 20:00:01

Pontosan nem is emlékszem hogyan jutottunk oda, azt hiszem a határőrparancsnok vitt és rakott ki a főbejáratnál bennünket. Gondolom örült, hogy megszabadult tőlünk és foglalkozhat a saját problémáíval.
A börtönnek az utca felöli meredek lépcsős feljáratára és annak tetején nyíló keskeny folyosóra emlékszem, amelynek a végén egy, vagy több, egymás után következő rácsos ajtó volt. Az ott tébláboló fegyőrök meg talán civilek között az orvos magabiztosan tört magának utat, kinyittatta a rácsos ajtót, Jancsi közvetlenül a nyomában, előttem pedig egy börtönőr egyenruhás hölgy határozottan becsapta az ajtót, hogy ennyi elég, mondta. Ott maradtam a folyosón, az egész napi élményektől kissé kóvályogva hallgattam a nem éppen megnyugtató híreket, hogy a bent lévők milyen nagy sz..ban vannak. Tőlem meg egyre azt kérdezték többen, hogy ki volt az a srác, akit a doki bevitt magával. Miért hagyta? Most akkor eggyel többen vannak a túszok! Egyébként Hun Bélával ott nem találkoztam, mondták, hogy ott járt de talán éppen akkor bement Sopronba, pedig ő biztosan mondott volna valami megoldást.
Úristen , mi lesz most? Mit mondok otthon, hogyan nézzek a testvérbátyja és a szüleim szemébe? Végül is én bírtam rá Jancsit, hogy jöjjön velem Rákosra. Nem tudom mennyi idő telt el, teljesen magam alatt voltam. Egyszer csak mondja a fegyőrnő , azt hiszem elég magas rangú fegyőrtiszt, hogy éneklik a himnuszt odabenn. Kisvártatva kinyílt a rácsos ajtó, az élen a doki és még jó páran civilek meg egyenruhások jöttek kifelé. Köztük Németh Jancsi ! Megöleltem és hát örömömben, mit tagadjam,v.sz. bőgtem egy kicsit.
Azt mondja Jancsi: Láttam és hallottam mindent. Na, ez lyukat beszélt a rabok hasába- mármint az orvos. Még a himnuszt is elénekeltette velük. Kihozta a parancsnokot meg még egypár túszt is.
Tényleg nem emlékszem hogyan jutottunk haza Sopronba….
süti beállítások módosítása