Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Kerülgetem váramat..váramat ...A soproni Várkerület  

2018. április 06. - Lépteik nyomán

 

soproni_varkerulet_tavolrol_ii_1.jpgLátjátok, megint egy mesélő utcanév, olyan, mint a Templom utca, Kolostor utca, Halász utca, Faraktár és sorolhatnánk. Neve őrzi történetét, feladatát.

Valahol Várövnek, Kőszegen Várkörnek hívják.

A miénk Várkerület, mely hűen követi az egykori várárok ívét és együtt fut a házak között fel-fel bukkanó hajdani városfalak  komor sziluettjével.

terkep0003.jpg

Külső házsora már a középkorban kiépült, (első említése 1400 körüli), és különböző funkciókat látott el. A  Festőköztől az Ikva hídig húzódó házak sorát Kovácsszernek  (Schmiedgasse) nevezték, onnan az Ötvös utcáig volt a marhavásártér, de később a sok kocsma és vendégfogadó okán Kocsmaszer (Wirtshausgasse)lett a neve. Az utolsó, a  Széchenyi térig terjedő szakaszt pedig 19 századtól  Szénatérként emlegették.

A soproni vár a középkorban hadászati szempontból igen nagy jelentőséggel bírt. Fontos volt tehát, hogy jól védhető legyen. Ezért a külső várfal és a kiépült házsor között, (az akkori lőfegyvereknek, a nyilaknak lőtávolságához mért távolságot), mintegy 60 méter széles sávot szabadon hagytak. Így ez a terület, a védők fegyverei által pásztázható volt,  és nem maradt semmi, amit az ostromlók esetleges fedezékként használhattak volna.

michel_zakarias_sopron_1700.jpgMivel ellenséges sereg ritkán járt mifelénk, az emberek pedig szabad idejükben akkor is szerettek játszani, mulatni, enni –inni, vásárolni,  hát ezt a nagy szabad térséget fel is használták erre. Itt rendezték a tornaversenyeket, a kirakodó vásárokat, alkalmi piacokat, mulatságokat.Mindez jól látható Michel Zakariás 1700 körül készült rézmetszetén. A várfal, a vizesárok, a külső házsor és a szabad térség mellett, látható a Széchenyi tér kettős tava és a külső fal környékének díszkertjei is.

varkerulet_mariaszoborral.jpg

A Várkerület belső házsora sokkal később, a 18. században jöhetett létre, mikor is a vár, a lőfegyverek  korszerűsödése okán elveszítette hadászati jelentőségét. A szorgos, okos, leleményes soproni polgárok elkezdték szépen beépíteni ezt az oldalt is. Először vásáros bódékat állítottak fel a várárok szélére, ez körülbelül a mai járda és kocsiút helyén lehetett, mert a várárkot csak később töltötték fel.

1691-től név szerint ismerjük a bódék tulajdonosait, hisz már számadáskönyv rögzítette azt.

varkerulet_2.jpgAzután a telkeket lassanként bővítették, a faházakat kőházak váltották fel, a betemetett várárok helyén raktárak épültek, a kereskedő házak is hátrébb húzódtak.

varkerulet-kepeslap.jpgKialakult a várkerület egységes alakja, emeletes lakóházak  földszinti boltokkal. 

bombazas_es_magda_022.JPGA Kisvárkerületen  több barokk és rokokó, arrébb romantikus és eklektikus házak füzére kerüli a várfal ívét.

varkerulet_bombazas_elott.jpg

bombazasii_1.jpgA második világháború szörnyű pusztítást végzett e házak között is, többségüket sikerült helyreállítani, néhol azonban modern épületek .. fejezzétek be Ti a mondatot.

maria_szobor_hofer_001.JPG

 kofarago_ter_3_kossuth_u_8_038.JPG

kofarago_ter_3_kossuth_u_8_034.JPG

kofarago_ter_3_kossuth_u_8_041.JPGDe leginkább gondos és szakszerű munkával épült-szépült  Várkerületünk.

maria_szobor_hofer_008.JPG

temetoi_seta_ii_503.JPG

Forrás:

Csatkai Endre:Sopron és környéke műemlékei, 1956/  158.o.,  303.

Hárs József - Akikről utcát neveztek el Sopronban, 1992

Boronkai Pál: A soproni patakokról. S.Sz.1967/2. 84-85.o.

Mollay Károly: A Kovácsok utcájának topográfiája S.Sz. 1994/3.

Fotók: -saját fényképezés 

           -soproni képeslapok/ Soproni Múzeum, Cédrus Könyvkereskedés

           -a madártávlati kép/online-Soproni kirándulás.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr9613815164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CHIARA 2018.04.09. 13:33:24

Nyáron otthon voltam, komornak tartom a mostani térburkolatot. Biztosan praktikus.... szerintem meg merev, rideg!
süti beállítások módosítása