Egy különös kincs! Magda* nagymamájának,Ómamának** kézzel írott szakácskönyve 1883-ból.
Megilletődve, lágy, vigyázó mozdulatokkal lapozom végig ezt a kedves kis füzetecskét. Elsárgult oldalak, ragyogó gyöngybetűk, kalligrafikus könnyedség.
Első oldalán Jézus szenvedő arca óvja túlfogyasztás vétkétől a családot.
Hátsó lapjait pedig már sietős, ceruza szántja.
És nézzétek , búcsúzásul az utolsó lapon a hatéves kisiskolás Kálmánka gyakorolja a számtant.
Istenem, ha tudta volna, hogy életét a házáért áldozva ,a Váci börtön rabjaként távozik a földi világból.
Találtam még háztartási elszámolást, lakbérfizetési ívet.
Sajnos nagyon nehezen tudtam olvasni ezt a régi németséggel, laza helyesírással vezetett szakácskönyvet. Felfedezéséhez nyelvész barátnőmet kellett segítségül hívnom. De a hangulata elvarázsolt. Rátettem tenyerem egy-egy oldalra és elképzeltem, hány asszonykéz forgatta ezeket az elején még ragyogó hófehér, az idő múlásával egyre barnuló lapokat. Hány szép, okos szempár fürkészte a bevált finomságok édes receptjeit! Néhol egy-egy zsírfolt, rácsöppent tej, vagy méz. Vagy könnycsepp?
Mesél. Így azután több mint egyszerű receptgyűjtemény. Tanú. Hisz generációkon át kísérte a család mindennapjait.
Asszonyok érintésében, szemük sugarában benne volt a történelem. Ha én már használatba nem is veszem, de üzenetét őrzöm. Szeretem. Becsülöm.
A személyeket bemutató fényképekről:
-Az első kép 1906-ban készült. Az ülő hölgy Ómama, akié a szakácskönyv volt. Mellette áll, Magda édesanyja, az akkor még fiatal lány Ternegg Józsa.
-A második kép, 1936-ban készült. A három hölgy, három generáció:Ómama, Józsa mama és itt már Magda a fiatal virágszál.
És most közreadom, hogyan is kellett a 19. század végén igazi farsangi fánkot sütni.
Előtte néhány szóbeli jó tanács, ami szájról szájra szállt a családban...
„A fánksütésnek meg kell adni a módját. Csak az fogjon hozzá, kinek elég ideje, türelme van, és betartja a legfontosabb szabályokat. Minden alkotórésznek a liszttől a kovászig langyosnak kell lennie. A tészta olyan, mint a csecsemő, gyakran kell pihennie a jó meleg takaró alatt. A zsír hőfokát eltalálni meg külön művészet , nem lehet túl forró, de langyos sem. Azt is jegyezd meg, hogy a fánk csak frissen jó. Mindig annyit süss, ami elfogy.
Hát lássuk:
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 1 kanál cukor, ½ pohár tej, 3 dkg vaj, 4 tojássárgája, ½ kávéskanál só, 50 dkg liszt, zsír a sütéshez.
Pici langyos tejben keverjük el a cukrot, tegyünk bele kevés lisztet és az élesztőt. Meleg helyen kelesszük meg. A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a tojások sárgáját a megkelt élesztőt, és a lisztet. Fontos, hogy a lisztet felhasználás előtt pár óráig száraz meleg helyen tartsuk. Addig verjük fakanállal, még szép hólyagos nem lesz. Akkor tudhatjuk, hogy jó, ha a fakanálról leválik a tészta. Tegyük párna közé, meleg helyre. Két óra alatt szépen megkel. Ekkor borítsuk ki egy belisztezett gyúrótáblára. Húzogassuk ki, kb. egy ujjnyi vastagságúra, majd fánkszaggatóval szaggassuk ki a kis korongokat. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk pihenni még vagy jó fél órát. Közben egy nagyobb lábasban olvasszuk fel a zsírt. Vigyázzunk, ne legyen túl forró, de langyos sem. Szép sorban helyezzük bele a fánkocskákat, és lefedve süssük szép pirosra, ezután fordítsuk meg őket és most már fedő nélkül pirítsuk meg a másik oldalát is. A zsírból kiszedett fánkocskákat finom vászonnal letakart szitára szedjük. Baracklekvárral tálaljuk.
*Magda: Farkas Lajosné, Taby Magdolna (1917-2012). Az anyósom volt. Szinte egy évszázadon át élte soproni mindennapjait. Itt nőtt fel és járt iskolába. Végig az Orsolyákhoz. 6 -19 éves koráig tanult náluk és lett kis nebulóból képzett tanítónő. Azután Sopronban lett szerelmes, asszony, anya. Felnevelt négy gyereket és 50 éven át tanította, nevelte a város nebulóit. Rám hagyta emlékiratit. Így együtt dolgozunk. A múltból a jelenben a jövőért. Ő a téma. Én a stílus.
**Ómama, Ternegg Jánosné, Stőger Anna (1849-1934).