Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Megfogtam az időt...

2019. április 09. - Lépteik nyomán

Magda és a Lenck villa tünékeny pillanatai...

lenck_villa_magda_fotoja.jpg

A Lenck villa a család megrendelésére 1892-ben épült, Hofer Ottó bécsi építész tervei alapján. 1913-tól Sopron múzeumi anyagának adott otthont. Parkja a város polgárainak kedvelt pihenőhelye volt.

magda_a_muzeumnal_ii.jpgMagda a Lenck villa teraszának lépcsőjén anno...

lenck_villa_belso-kulso_fotoi_147.JPG

...és a lépcső napjainkban...

Hát itt most megfogtam az időt. A pillanat örökkévalóságát és suhanó tünékenységét.  A tárgyak, díszletek változva ugyan , de megmaradnak. Rájuk rakódik az idő tengerének hordaléka. De a lényegük kopottan is ugyanaz . Az élet, a lét, az ifjúság suhanó, illékony és tünékeny.

lenck_villa_belso-kulso_fotoi_001.JPGA múzeumkerti oroszlánok közel kilencven év után is békésen hevernek a fűben. Megtépázta őket az idő, benőtte a moha, de ott vannak, ugyanazon a helyen, ahol 1932 tavaszán.

oroszlan_regen.jpgCsak Matild a karcsú ifjú hölgy nincs már…

magda_a_muzeumnal_iv.jpgÉs a villa kecses lépcsőjén pillanatnyi pózba merevedett Magda, 15 évének minden öntudata, kacéran várakozó pillantása sincs sehol.

A fotókat Thurner Ferenc kedves lovagjuk készítette első fényképezőmasinájával. Csupa nevetés, vidám és gondtalan  flörtölés, könnyed tavaszi délelőtt…

Oh Ti drágák, mi már tudjuk, mi várt rátok az elkövetkező zord és nehéz évtizedek alatt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr3614751987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása