Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

A Deák téri időjárásjelző házikó

2019. november 03. - Lépteik nyomán

idojelzo_haziko_es_moricz_zsigmond_u_2_086.JPGA természetben és természetből élő gazdaemberek mindig fontosnak tartották az időjárás megfigyelését és tapasztalataik feljegyzését.  Derék soproni szőlősgazdák által vezetett családi krónikákban sok érdekes adatot találunk az elmúlt századok időjárásáról.  De ezek könyvek, elzárt adatok. A városi polgárok azután már többre vágytak, szerették volna nyomon követni és előre tudni milyen idő várható. Így városaink közterein és sétányain megjelentek az időjelző házikók.

deak_ter_idojelzo_haziko_1.jpgSopronban 1911-ben a Deák téren, az Alsólöver út tengelyében a Soproni Városszépítő Egyesület saját költségén, polgáraink nagy megelégedésére és anyagi hozzájárulásával időjelző tornyocskát építetett. A terveket Jaluschka Lajos városi mérnök készítette ő vezényelte le a munkálatokat is, de a kivitelezésben  nagy szerepe volt a soproni iparos mestereknek, akik önzetlen patriótaként ingyen vagy nagyon olcsón szállították az anyagot és dolgoztak a megvalósításért.

letoltes_4.jpg

idojelzo_haziko_-kicsinyitett.JPGNagyon kedves, szecessziós-romantikus tornyocskát alkottak,

idojelzo_haziko_kicsinyitett_ii.JPGlépcsőkkel,

idojelzo_haziko_kicsinyitett_iii.JPGvirágdíszes korláttal,

nagy_fototura_030.JPG

nevető-szomorú  napocskával

nagy_fototura_033.JPG

 kicsi holdakkal. 

nagy_fototura_021.JPGÉs nagyon komoly-tudós szerkezetekkel mérték a légnyomást,hőmérsékletet, légnedvességet.

nagy_fototura_047.JPGA szél fordulását és a világtájak irányát a kupolán lévő szélárboc jelezte.  Persze a rossznyelvek azt pletykálták, hogy az adatok nem pontosak, hisz a nyári hőségben felmelegedett házacska adatai nem egyeznek a szabad levegőével. De hát ezt nem vették komolyan az emberek .

idojelzo_haziko.jpgSzerették a kis építményt és ha őszinték akarunk lenni, nem is a relatív adatai miatt. Ez a kicsi kastély fontos szereplőjévé vált  a városi életnek. Itt volt a promenád. Ünnepnapokon és hétvégén előtte vonult el a város színe-java, csevegve csacsogva, meg-megállva. Találkoztak a szerelmesek, andalogva, összebújva. Elcsattant az első csók.  Szerelmes levelek rejtekévé formálódott, okosan tartva a titkokat.

deak_ter_ii.jpgItt találkoztak a hegyekbe induló társaságok, hisz csak pár lépés és körbeölelte őket a Lőver. Télen a nagy hó síutakká varázsolta a Deák térre kanyargó kocsiutakat és a sportos fiatalok egészen a kisházig siklottak, csak itt váltak városi lénnyé, csatolták le léceiket.

nagy_fototura_026.JPG

nagy_fototura_037.JPGMennyi mindent láttak a változó hangulatú  napocskák-holdacskák!  Szépet és jót. Életet, reményt, szerelmet. Sétáló párokat, babakocsit toló fiatal szülőket, játszó gyerekeket, kedvesen ballagó öregeket …azután a háború pusztítását, a bombák rombolását.

deak_ter-romos.jpgA várossal, a térrel együtt az időjelző torony is elpusztult, műszerei megsérültek. És az embereknek az életben maradás, a romok eltakarítása a normális élet megteremtése volt a dolguk. A házikó ráért.

nagy_fototura_021.JPGAzután 1955-ben Boronkay Pál városi főmérnök  a Meteorológiai Állomás vezetőjével összefogva újjáteremtette, működésbe hozta az időjelző felszerelést. És kisebb nagyobb megszakításokkal,változtatásokkal működik ma is. 

idojelzo_haziko_gyerekek.JPGÚjra birtokba vették a soproniak; játszanak rajta a gyerekek, ücsörögnek a lépcsőjén a diákok vagy csak egyszerűen gyönyörködnek benne az arra járók. Hogy működik e, azt pontosan nem tudtam megállapítani, pedig a fotók készítése okán sok időt töltöttem szigorú figyelésével. A műszerek élettelennek tűnnek, de! 2019 áprilisi rövid sőt hosszú távú időjárás előrejelzés is olvasható az üveg mögött.

idojelzo_haziko_szep.JPGHa tudományos feladatát már nem is teljesíti, de a lényeget, igaz küldetését  megvalósítja. Szép, kedves, kecses, díszíti a teret, örömöt ad az arra járóknak és emléket ébreszt a szívünkben. Őrzi élteti a múltat.

Forrás:

-Várkúti János: Kiegészítések Sopron meteorológiai  múltjához és jelenéhez. S.Sz. 1988/4.

-Szabó jenő: A Soproni Városszépítő Egyesület története. S.Sz. 1983/2.-Magda emlékei.

Fotók: a régiek a Soproni Múzeum tulajdona, köszönet érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr7415285444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása