Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Gyöngyvirág presszó, Széchenyi tér 13...

2018. november 13. - Lépteik nyomán

domotori_cuki.jpgOh, az egykori Gyöngyvirág presszó! A mai Dömötöri cukrászda elődje.

1969-70-junius_1.jpgA Széchenyi tér és Erzsébet utca sarkán működött...

mami_1960-as_evek_2_0002.jpg...és Magda számára maga volt a nyugalom szigete. Egy édes kávéillatú meghitt menedék.

mami_1950-es_evek_3_0001.jpgAz ’50-es évek végének felfordult, ijesztő zord időszakában újra tanítani kezdett...

letoltes_1.jpg...a Petőfiben és itt maradt egészen 1971-es nyugdíjazásáig.

gyongyvirag_korr.jpgÉs ez a jó kis hely, a cuki cuki, pont félúton virult munkás hétköznapjai két végpontja, a suli és az otthona, a Petőfi tér és a Móricz Zsigmond utca között.

petofi_ter_1960-as_evek_i_osztaly_iii_0002_1.jpgAz iskola nagy figyelmet, szakmai elhivatottságot és türelmet kívánt.

kamaszok0003.jpgOtthon pedig négy kamaszgyerek, a háztartás ezer teendője várta.

gyongyvirag_1969_jun-jul.jpgReggel az iskola felé sietve csak félszemmel pillantott a kicsit piszkos, kicsit kopott kirakat felé. Délben, iskola után azonban egyenesen oda vette az irányt. Menetrendszerűen tértek be kolléganőivel egy szimpla feketére. 1.50 fillérért és egy kemény blokk ellenében, a kis papírfecni alá dugott 10-20 fillérért nagyon finom kávét kaptak. Egy idő után a kedves pincérnők már várták is őket.

petofi_teri_tanari_kar_1977_junius_1.jpgKialakult egy úgynevezett „pedagógus asztal”, ahová folyamatosan érkeztek a kedves, fáradt kolleginák.

Egy röpke fél órát loptak maguknak a szigorú beosztású, energia pusztító hétköznapokból. Pletykáltak, nevettek, beszélgettek. Ki ezt mondta, ki azt. Megbeszélték a világ dolgait. Hirtelen minden könnyebb lett, felejtős, megoldható.

Azután ki-ki ment a dolgára. Magda haza. Velük élő édesanyja nagy segítségére volt. De mégis rengeteg munka várt rá. A kamaszgyerekek gondjai, leckekikérdezés, mosás, vasalás, takarítás. Öröm volt mégis, semmiért nem adta volna a családját, sem a hivatását. De olyan jó volt kicsit csak magával törődve gondtalannak lenni- a Gyöngyvirágban

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr414370559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása