Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

An der Langenzeyll...Promenade...Széchenyi tér...

2017. március 26. - Lépteik nyomán

szechenyi-ter.jpgSzabályos téglalap alakú tágas placc, melyet különböző korokban épült vagy átépített szépséges,méltóságos épületek ölelnek körül, rámosolyogva a dús növényekkel tarkított sétányra.

szechenyi_ter_stb_109.JPGNyugati oldalára daliás hátát mutatva gróf Széchenyi István vigyáz.

szechenyi_ter_stb_134.JPGKeleti végét az 1932-ben felavatott Hűség Zászló zárja.

szechenyi_festmeny.jpgAz egykori Promenád 1861 óta viseli a gróf úr nevét, hisz Sopron szabad királyi város tanácsa már 1835-ben „ezen város  polgárai közé mint tiszteletbeli tagot”iktatta be. Merthogy e legnagyobb magyar rengeteg jót tett városunk gazdasági és kulturális felemelkedéséért; részt vett a Soproni Gőzmalom , a  Szederegylet és Takarékpénztárunk megalapításában, illetve a Sopron-Bécsújhely vasútvonal létrehozásában. Gyakran megfordult a színházunkban, részt vett a Kaszinó munkájában és napokat töltött Pál bátyja Széchenyi téri házában.

soporni_var.jpgA tér története messze, a 14.század elejére vezethető vissza, ekkor ugyanis  világossá vált, hogy a  kőfallal körülvett vár védelme már nem volt elég biztonságos. Az ellenséges támadások során a falak elfoglalása addigra már igen könnyűvé vált, ezért új haditechnikát  alkalmaztak; mély és széles vizesárokkal övezték az erődítményt.

A mai Ausztria területén eredő Rák patakot használták fel, mégpedig olyan ügyes és szakszerű módon,

zsilsip.jpghogy a Deák térig lezúduló vizet az ősmedrétől a mai Zsilip  és Jókai utca közti, növényzettel benőtt területen felépített zsilippel vezették tovább* a mai Rákóczi utca páros oldalán,

temetoi_seta_ii_487.JPGa hajdani Zrínyi Ilona Tiszti Leánynevelõ Intézet, majd hosszú évekig ruhagyár előtt, a Széchenyi téri tároló tavakig. Az alsó medence végén volt az átvezető ág a kb. 20 méter távolságban lévő várárokba. Gondoskodtak a felesleges víz elvezetéséről is két irányban: a nyugati ág az Ógabona téren áthaladva a Festőköznél, a keleti pedig a Torna utcán keresztülfolyva a Paprétnél torkolt az Ikvába.

terkep_1622.jpgA soproni vár erődítményét ábrázoló legrégebbi térkép 1622-ben készült és a mai napig a bécsi hadi kincstárban őrzik. Jól látható rajta a mai Széchenyi tér helyén elterülő víztároló nagy tó, melynek közepén egy hidacskát is észlelhetünk, vékony vonallal mutatja a várárokba bevezető patakocskát.

zacharias0004.jpgMichel Zakarias rézmetszete 1700-ban készült. Mutatja a Széchenyi téri két tározó tavat, a várárokba vezető patakot, és a Rák patak útját a zsiliptől a tavakig ill. a vízfelesleg nyugati és keleti útját az Ikvába

A 18. század közepére a hadászati technika annyit változott,fejlődött, hogy a falak és a vizesárok is elveszítette  védelmi jelentőségét.  Így a Rák patakkal táplált csatorna használata teljesen megszűnt, az árkokat betemették. A két tó azonban megmaradt az 1800-as évek elejéig.

berzseny.jpgÉrdekes vallomás igazolja ezek hasznos létét: Berzsenyi Dániel aki ebben az időben liceumi diák volt, ha összetűzésbe keveredett tanuló társaival, hát  „rendcsinálási eszközként” használta a dagonyát… „nem egy poncihter legényt belehánytam az iskolánál levő pocsolyába…”.

szechenyi_ter_v.jpg1828 és 1846 között azután véglegesen lecsapolták a vizet, majd feltöltötték a gödröket. Szép tágas térséget alakítottak ki, melyet egyre szebb és elegánsabb paloták vettek körül kiegészítve a rég felépült házakat,

domonkos_templom_ii.jpghisz a Domonkos templom és rendház már 1721 -ben elkészült,

szechenyi_ter_stb_127.JPGa Széchényi palota, mely végleges formáját 1851 nyeri el,

szechenyi_ter_vi.jpgés az 1558-ban alakult  Líceum mai alakját 1821-től viseli.

az-egykori-olaszbastya.jpg1855-ben lebontották a városfal egy részét és az 1641-ben felépített olasz bástyát,

szechenyi_ter_stb_107.JPGmeghosszabbítva ezzel a Templom utcát,

magyar_muvelodes_haza.JPGmajd 1871-72-ben átadták a Kaszinó épületét.

erzsebet_utca.jpg

szechenyi_ter_stb_143.JPG1873-ban megnyitották az Erzsébet utcát,

tschurl_haziii.jpg

szechenyi_ter_stb_131_1.JPGmajd hosszú idő után 1930-ban a Tschurl ház lebontásával  szabaddá tették a Mátyás király utcát.

szechenyi_ter_iv.jpgA sétány közepére gyönyörű parkot  teremtettek, fákat, növényeket ültettek, padokat helyeztek. 1897 május 2-án pedig felavatták a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István Mátrai Lajos szobrászművész által alkotott művét.

Az 1944. dec. 6-i bombatámadás lerombolta, megbetegítette a díszes-ékes teret, csontvázzá pusztítva az épületek nagy részét.

szechenyi_ter_stb_124.JPGSok házat helyreállítottak, ezt az egyet azonban "divatos" módon építették ujjá. Megmutatom, mert itt volt Magda férjének legénykor szállása, az 1930-as évek végétől.

nagyapi_volegeny.jpg

magda_menyasszony.jpgInnen figyelte a Széchenyi házban lakó csodaszép leánykát, és úgy intézte, hogy gyakran ,”véletlen” egymásba botoljanak a Széchenyi téren. 1941-ben házasság és  azután 54 év szép, nehéz, igaz emberi együtt élés lett  belőle.

* a Zsilip utcáról készült fotót Gantner Antal készítette 1925 körül, tehát a zsilip hosszú ideig szolgálta a várost.

Forrás:

Östör József: Széchenyi István és Sopron. S.Sz.1942/ 1.

Östör József: Széchenyi és vármegyéj. S.Sz. 1941/4.

Kubinszky Mihály: Az idıszerő Széchenyi. S.Sz. 1991/ 3.

Ruhmann Jenő: A Rák-patak hasznosítása a XIV. századtól napjainkig  S.Sz.1988/1.

Boronkai Pál: Sopron csatornázása.S.Sz.1964/ 1.

Csatkai Endre: Sopron és környéke műemlékei . Bp. Akad.K., 1956

Csorba László: Széchenyi IstvánBp., Officina, Nova, 1991

Képek forrása: Soproni Múzeum; Ruhmann Jenő: S.Sz. 1988/1.; Askercz Éva: Sopron anno. ;Fekete Cédrus Könyvkereskedés, 1995. ;Dr Drávai István;Régiségtár;  és az  én fotóim

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr1712371231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása