Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Ismét Petőfi és az ő könnyen hevülő szíve

2016. január 22. - Lépteik nyomán

 

Hej, mennyi mulatozásnak, vidám heccelődésnek, komoly világmegváltó beszélgetésnek volt tanúja ez a ház.

petofi.jpg
Itt volt ugyanis az a diáktanya, ahol Petőfi unokafivére és kedves barátja Orlay Petrik Soma, és a szintén rokon Salkovics fiú élték vidám diákéveiket.

Velük lakhatott volna Sándor is, hisz a jó lelkű Salkovics mérnök úr megígérte, hogy fiával együtt beíratja a nagy hírű soproni líceumba. Petőfi boldogan utazott hozzájuk Ostffyasszonyfára, hogy pár napot ott töltvén együtt induljanak Sopronba.

Az ám, de Sándor hevülő, szerelmes természete mindent elrontott.

ps.jpg

Történt ugyanis, hogy, délutáni teára megérkezett a környék legszebb lánya, a szőke kék szemű Csáfordi Tóth Róza, aki iránt a költő azonnal szerelemre lobbant. Szokásához híven és az utókor szerencséjére érzelmeit rögtön versbe is szedte. A szépséges leányzó helyett azonban a dühödt apa kezeibe jutottak a lángoló sorok.

A többit elképzelhetitek. Botrány, sírás, átkozódás… Salkovics úr levette pártfogó kezeit szegény Sándorról.       Ő dacos volt és kemény, így szeptember 5-én azért is bement a fiúkkal Sopronba, és ha a líceumba nem mehetett, besoroztatta magát a Gollner féle gyalogezredbe. Nagyon nehezen viselte a kemény szabályokat, szívtelen rendet. Többször került összetűzésbe feletteseivel.

Enyhülést azok a szerdai-szombati délutánok adtak, mikor e diáktanyán barátaival múlathatta az időt.

 

Forrás: Illyés Gyula: Petőfi SándorBp. Szépirodalmi Kvk.,1963.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr238301756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása