Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Szép kirándulás a római kori Scarbantiában....

2017. június 12. - Lépteik nyomán

 romai_kor_x.jpgGyakran gondolok arra, milyen jó lenne részt venni egy időutazáson. Látni Scarbantia fórumát a római időkben.

romai_varos_iv_szazad_rajzolta_kovacs_gombos_gabor.jpgMár az I. században veteránok és a hozzájuk csatlakozó kereskedők telepedtek le itt a Borostyánkő út mellett és néhány évtized alatt ragyogó  virágzó várossá alakították.

romai_kor_ix.jpgElőkelő római utazóként sétáljunk végig egy meleg nyári napon a fórumon.

scarbantia_forum.jpgJóleső érzéssel nyugtázhatjuk, hogy mindent megtalálunk  itt, ami kényelmünket és szórakozásunkat szolgálja, semmivel sem marad le a város a Rómában megszokottól. Tógánkat lágyan fújdogálja a szellő, melegen süt a nap. Könnyed a járás a fedett járdákon. Hallottuk, hogy a város alatt csatornahálózat terül el. Körbenézve  fedett oszlopcsarnokokkal díszített elegáns kőházakat látunk.

romai_kor_vii.jpgA tér északi oldalán elemekedik a  Capitoliumi triás monumentális temploma, mesélik, hogy Jupiter, Juno és Minerva  hatalmas szobrához a márványt Görögországból vizi úton szállították Itáliába,ott vásárolta meg a város tanácsa, nem sajnálva érte a tetemes költségeket.

Szép ez a tágas tér. Nagy a sürgés-forgás, sétáló-bámészkodó embereket ugyanúgy látni itt, mint dolgukra sietőket, hisz két fontos közintézmény, a törvényház vagyis basilica és a curia nagy gyűlésterme is itt található. A figyelmes szemlélő gyakran láthatja a város előkelőségeit főleg,gyaloghintón. Borozók, vendéglők váltják egymást, csábító a frissen sült hús illata. Leülünk és megiszunk egy kupa finom fertőparti bort, sajnos ebben a korban főleg fehérbort árultak Scarbantiában én pedig a vöröset szeretem.

romai_kor_oltarkovek.jpgElnézegetjük Silvanus nagy templomát és előtte üldögélő öreget, akik áldozati galambokat árul egy nagy fonott kosárból.  Császárszobrok, oltárkövek , virágárus és vízhordófiú.

romai_kor_terkep0001.jpgLassan felkerekedünk, elindulunk a fürdőbe. Kettő közül választhatunk, az egyik mindjárt itt van a forumon, a másik a déli kapunál.  Mindkettőben három  medence, egy hideg-langyos és forró vizű várja megfáradt testünket , majd a masszás.

romai_kor_xi.jpgKésőbb  Quintulianus decurio vár vendégségbe. Bágyadtan heverünk az alacsony ágyakon  eszegetjük a finom csemegéket, kortyolgatjuk a bort. A decurio háza nagyon elegáns, padlófűtés, gyönyörű mozaikpadló és művészi freskók díszitik a falakat.

romai_kor_viii.jpgA nők szépek, elegánsak és gazdagon ékszerezettek, gyakoriak a borostyán és arany ékszerek, mind drága importáru.

romaiak_vi.jpgEste a városkapun kívül eső amphiteatrumba  látogatunk. Úgy hallottam gyakran rendeznek itt színházi bemutatókat, cirkuszi előadásokat, állatviadalokat. De nincs szerencsém,ma gladiátorok vívnak majd egymással, életre-halálra. Ezt nem szeretem, de a többiek nagyon lelkesek. Ki gyalog, ki hordszéken érkezik.

scarbantia-amphiteatrum-_023.JPGSokan vagyunk, mert nem csak a városból, de a környékbeli elegáns villagazdaságokból is áramlik a tömeg. Nehezen tudunk áttörni az egyre lelkesebb sokadalmon, hisz a harcosok nagyon népszerűek és a játékok idején felállított standoknál  olcsón mérik a bort. Fogadásokat is kötnek a győzelmükre, buzdító versikékbe ágyazva, egyre hangosabban skandálva a nevüket.

scarbantia-amphiteatrum-_019.JPG

Mielőtt helyet foglalunk a lelátón, betérünk a bejárat melletti kis kápolnába, Nemesis, a sors istennőjének szentélye ez, elmondunk egy imát a harcosokért és magunkért. Majd elsétálunk Diana, az állatok védőszentjének szobra előtt, alázatos főhajtással tisztelgünk a harcos oroszlánokért is.

scarbantia-amphiteatrum-_029.JPGBoltozatos feljárókból bolthajtásos lépcsőkön jutunk a lelátókra,melyet favázas nyeregtető véd az időjárás viszontagságaitól. Páholysorunk mellvédjét ugyancsak kő borítja.

scarbantia-amphiteatrum-_083.JPGLassan besötétedik, elővesszük agyagmécseseinket, az aréna minden oldalán kigyúlnak a fények, mintha a csillagos ég tükröződne,6.000 kicsiny élet. Holnap a 21. században ébredünk. Jó éjt.

 

Forrás:

-Sz.Póczy Klára: Scarbantia: A római kori Sopron. Corvina, 1977

-Storno Miksa: A római kori amfiteátrum és nemezium. S.Sz. 1941/3.

-Gömöi-Kaus:PANEM ET CIRCENSES.: A scarbantiai amfiteátrum és közössége. S.Sz.: 2005/2.

-Hajnóczi J.Gyula: Pannónia római romjai. Műszaki Kvk., 1987.

-Nem utolsó sorban Gabrieli Gabriella és Gömöri János kitűnő múzeumi munkássága.

 

Képek forrása:

- saját fotók

--Soproni Régészeti Park ismertető táblája

-Római kori borostyánkövek (kat.) Scarbantia Társaság

-Kovács Gombos Gábor és Sedlmayer János rajzai Scarbantiaról.

--Sz.Póczy Klára: Scarbantia: A római kori Sopron. Corvina, 1977

-MÚLT-KOR-2015. nov. online

-Római-Kor- online

-Római falfestmények (női arckép)- Pompei katalógus

-National Geographic 2012.-online

A női és férfiruhák ill. a mozaiklap nem Scarbantia emléke, csak hangulati illusztráció.

A kis mécses az eredeti másolata, a Zettl-Langer múzeumban kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr7312587667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása