Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

"Járom a váramat..járom a sajátomat..."

2017. május 30. - Lépteik nyomán

romai_varosfal_068.JPGSoproni létünknek állandó társa, szemlélője csendes kísérője a várfal.

soproni_varkerulet_tavolrol_ii.jpgMeghatározza városunk szerkezetét, a Várkerület ívét, a belváros utcáinak vonalát. 

romai_varosfal_019.JPGElővillan a Várkerület és a Színház utca házai mögül, gyönyörűséges függőkerteket ölel a Templom utca és Szent György utca rejtekén, védőn óvja a hozzá simuló épületek biztonságát.

romai_varosfal_174.JPGMéltóságos szépségében mutatkozik az Előkapu és Városház utca járókelői előtt...

romai_varosfal_090.JPG....és hagyja, hogy dolgunk után sietve átrohanjunk falain a Fórum átjáró, vagy a megyeháza alatt.

Már a rómaiak is… igen  városunk és a fal története is így kezdődik.

romai_kori_ut.jpgAz I században  római telepesek, veterán katonák, kereskedők telepedtek le az ismert kereskedő útvonal, a Borostyánkő út mellett,

borostyanko_ut_ii.jpg...mely az Északi tengert kötötte össze a Földközivel. Az adottságok kiválóak voltak; a Soproni medence remek összeköttetést jelentett a Bécsi medence és a Kisalföld között, a település számára pedig viszonylagos védelmet nyújtott a Rák és Ikva patakok íve. 

forum.jpgScarbantia szépen fejlődött a századok alatt, hamarosan modern római várossá alakult. Kőházak, bazaltburkolatú utak, fürdők, padlófűtés, a Bécsi dombon  amphitheatrum  nyújtott luxus körülményeket a városlakóknak és az egyre gyakrabban ide látogató idegeneknek.

diocletianust_abrazolo_erme.jpgA nomád támadások okán 304-ben, Diocletianus császár (uralkodott:isz. 284-305.) parancsára, a várost fallal vették körül.* Ez a védműrendszer a középkori és a mai városszerkezet meghatározója.

 romai_varos_iv_szazad_rajzolta_kovacs_gombos_gabor.jpg

romai_varosfal_174_1.JPGMiután már álltak a fontos középületek és lakóházak, a falak ezeket, körülölelve, védve, ellipszis alakot öltve készültek el. Akadtak olyan, nem igazán jelentős épületek melyek kívül rekedtek a falon. Ezeket védelmi célból lebontották.  Néhány mellékút  vonalát a felépülő falak eltorlaszolták. A város magját a Borostyánkő út egy szakasza képezte, ahol pedig az északi és déli oldalon futva e fal keresztezte azt,  ott állították fel a város é-i és D-i kapuját. A falból előugró kaputornyokon kívül  30-35 bástyatorony erősítette a védelmi rendszert.

romai_kori.jpgKépzeljétek el milyen komoly, impozáns és tiszteletet parancsoló volt ez a monumentális építmény; 8,5 méter magas és 3 méter széles falaival, az északi oldalon (a mai Tűztorony mellett) és a délin (az Orsolya iskola vonalában) megálljt parancsoló kapuzatával.

katona.jpgA kapukat zárva tartották a figyelő őrök minden, a városba tartó személyt, kocsit, lovas alakulatot ellenőriztek. Ha mindent rendben találtak, megnyíltak a hatalmas kapuszárnyak, és a vándor, egy barátságos „Ave!” –t intve gyalog, szekéren vagy lóháton elindult a hívogatóan szép, barátságos fórum felé, pénztárcájához mérten egy kupa bor, ízletes sült netalán egy kellemes fürdő reményteli ígéretével szájában és fáradt tagjaiban.

romai_varosfal_166.JPGA nagy bazaltkövekből kirakott út, a Borostyánkő út városi szakaszának  rekonstrukcióját és a városkapu maradványait megtalálod a Fő tér keleti  részén, kiemelkedik a térburkolatból és a Soproni Múzeum kiállításában.

romai_varosfal_147.JPG

romai_varosfal_148.JPG

Az eredetit is meglesheted, ha bekukucskálsz a Patika ház Gambrinus étterem felőli galambok lakta oldalán. Ma megtettem, nem szép látvány, csupa kosz és szemét. Sajnos.

*A várfalak építését elrendelő császár, Diocletianus életéről, a keresztényüldözésről ír, szép szerelmi történetbe ágyazva, Móra Ferenc/ Aranykoporsó c. regényében. Fújd le róluk a port, keltsd életre őket

** A témában remek anyagot találsz, és további érdekességeket láthatsz a Soproni Múzeum régészeti kiállításán.

 

 Forrás:

 Póczy Klára: Scarbantia Corvina, 1977

Csatkai Endre: Sopron és környéke műemlékei, 1956

Gömöri János: A Várostorony és a városfalak Cartographia, 1993 TKM füzetek, 57

Holl Imre: Scarbantia–Sopron városfalai S.Sz.1997/4.

Fotók: saját készítés ill. Gömöri János szerkesztésében Kovács-Gombos Gábor készített rajzok és Média Építészeti Irod. egy felvétele a távolból (2016.)

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr5212550149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása