Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Ismerjük! Szeressük! Tiszteljük a mi hőseinket! II. rész

2017. március 12. - Lépteik nyomán

A második hős férfiú 

paur_ivan.jpgPaur Iván (1806 Kismarton-1888 Sopron) régész, történész, Széchényiek levéltárosa, honvéd őrnagy, a magyar archeológia egyik megalapítója.

kismarton.jpgKismartonban született, de gyermekéveinek nagy részét Sopronban töltötte, gimnáziumi tanulmányait is nálunk és Kőszegen végezte.

pozsony.jpg Pozsonyban szerzett jogi diplomát.

jellasich.jpgA felvilágosult, polgári gondolkodású Paur 1848 októberében a Jellacic elleni népfelkelés századosa lett városunkban.

paur_ivan_anton_ziegler_schwechati_csata_1850.jpgKésőbb századával a feldunai hadtesthez csatlakozva részt vett az október 30-i schwechati csatában.

1849 tavaszán kinevezték a feldunai hadsereg főhadbiztosává.
Átvette a VII. hadtest élelmezési szolgálatainak vezetését is.

jakobey_buda_ostroma_1849_majus_21.jpgA tavaszi hadjárat csúcspontja 1849 májusában Buda ostroma volt. A hősiesen harcoló Paur őrnagyi rangot kapott.

A világosi fegyverletétel után öt hónapig vizsgálati fogságban tartották, de bűntény hiányában az eljárást beszüntették.

nemzeti_muzeum_pesten.jpgSzabadulása után a régészet felé fordult, elvégezvén az egyetemet, a Magyar Nemzeti Múzeum érem és levéltárának munkatársa lett. Kutatási területe a magyarországi római kori emlékek.
1858 az MTA levelező tagjává választotta.

paur_ivan_templom_u_5.jpgpaur_ivan_templom_u_5_1.jpg1867 után Sopronba költözött, jelentős ásatásokat végzett és szakmailag fontos főleg római kori gyűjteményt hozott létre, mely a Soproni Múzeum archeológiai gyűjteményének alapját képezte.

_48-as_emlekmuvek_zaszlokkal_008_1.JPG1888-ban Sopronban érte a halál. Sírja a régi Szent Mihály temetőben található

Forrás:
-Bella Lajos: Paur Iván, Sopron,1889
-Banner János:Paur Iván emlékezet S.Sz. 1967/4.
-Bona Gábor: Az 1848-49-es honvédsereg Sopron vármegyéből származó tisztjei S.Sz. 1998/4.

-Rozsondai Károly: Képek a soproni tanítóképző történetéből S.Sz.:1958/ 3

Képek:

-Anton Ziegler: Schwechati csata

-Jakocy: Buda ostroma 1849 május 21.

-Nemzeti Múzeum: N.M. archívum

-Pozsony: színezett litográfia 1810

-Jellasics horváth bán: színezett litográfia 1849

 

A harmadik nemes lelkű férfiú a szavakkal harcoló 

kolbenheyer_mor_vi.jpgKolbenheyer Mór: (Szilézia 1810-Sopron 1884) evangélikus lelkész, egyházi író, műfordító, "a szabadságharc hitvallója” 
Tanulmányait Eperjesen és Késmárkon végezte.

gorgey.jpg1846-ban hívták meg Sopronba lelkésznek. Unokatestvére Görgey Artúr.

1848-as_hosok_sirjai_031.JPGTemplom utca 17 szám alatt élt és dolgozott.

kolbenheyer_mor_ii.jpg

A „szabadságharc hitvallója” olvashatjuk az emléktábláján, ő nem fegyverrel, hanem szóval, „Az igaz szó”-val harcolt. Ez volt a címe az 1848 március 26-án a Casino nagytermében elhangzott gyújtóhangú beszédének, melyben kiállt a szólásszabadságért. Később ez nyomtatásban is megjelent.
Március 29-én Batthányi miniszterelnöki rendelete értelmében Sopronban is megalakították a folyó ügyek intézésére szolgáló „Bizottsági Választmányt” melynek Kolbenheyer is tagja volt.

Az 1848 december 16-án bevonuló osztrák seregek vizsgálati fogságban tartották és sokáig, mint megbízhatatlant figyelték. Az 1850-es években dolgozhatott újra szabadon.

tanitokepzo.jpgLelkipásztori működése mellett nagy érdemeket szerzett a Soproni tanítóképző létrejöttében.1856-ban végigjárta Európát és szenvedélyes szónoklatokkal gyűjtött pénzt e nemes célra. Részt vett a soproni árvaház megalapításában és létrehozta a német evangélikus segélyszervezet Gusztáv Adolf soproni egyletét.

kolbenheyer_mor_iii.jpg

A Toronyépítő Bizottság elnökeként segítette az evangélikus templom tornyának megalkotását, melyet azután ő szentelt fel 1867-ben.

ferenc_jozsef_rend_lovagkeresztje.JPGTevékenységét az uralkodó 1877-ben a Ferenc József-rend lovagkeresztjével ismerte el.

arany_janos.jpg

czuczor.jpg

petofi_1.jpgLegnagyobb érdeme műfordítói tevékenysége; németre fordította,Arany,Czuczor, Petőfi, Vörösmarty,és Garay műveit, így megnyitva a világ kapuját e nagy költők előtt.Fordításainak teljes gyűjteménye egyetlen könyvtárban sem lelhető.A legnagyobb összeállítással Sopron líceumi könyvtára rendelkezik, de ők is csak 25 művet őriznek.

_48-as_emlekmuvek_zaszlokkal_003_1.JPG1884. január 4-én hunyt el Sopronban Síremléke az evangélikus temetőben található, lakóházát emléktábla ékesíti.

Forrás:

-Aranykönyv 2000. Sopron, 1999. p. 68.
-Boronkai Szabolcs: Haza és hazafiság a 19. századi soproni német nyelvű prédikációkban S.Sz.: 2000/3.
-Boronkai Szabolcs: Kolbenheyer Mór irodalmi művei. S.Sz.: 1994/2.
-Boronkai Szabolcs: A soproni Kolbenheyer Mór „Toldi”-fordításai. S.Sz.:1994/3.

-Németh Sára: Kolbenheyer Móric. Budapest, Egyetemi nyomda, 1938.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr4712331511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása