Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Storno fészket rak városunkban

2016. szeptember 30. - Lépteik nyomán

 

Hol lehet most kedves vándorunk, Storno Ferenc?

13906940_637182993110770_3603967373753574119_n.jpgAz Utolsó garashoz címzett fogadóban üldögélt, a Bécsi kapu közelében. Hamar észrevette, hogy nem Pozsony felé ballag, de fáradt volt már, éhes is, lába megdagadt a sok gyaloglástól.

storno_sopron.jpgÉs a város látképe, a sok torony kecses íve is valahogy maradásra biztatta.

kocsmai_jelenet.jpgBetért hát a kocsmába, leült a kéményseprőcéh jelvénye mellé a kecskelábú fa asztalhoz, rendelt egy kupa bort, kenyeret és szalonnát és remélte, hogy a sors kegyes lesz hozzá és munkát talál. Így is lett. Hamarosan mellé telepedett Sopron egyik kéményseprő mestere, Hartner János, aki a munkájánál jobban szerette a jó soproni kékfrankost. Iszogattak, beszélgettek. Hamar megegyeztek, Storno a cég segédje lett.

vandorlasv.jpg**Megint vidám-bizakodóan nézett a jövőbe, hisz lett kenyere, fedele és munkája. A többi már rajta áll. Jól és sokat dolgozott, hamarosan üzletvezető lett, felvirágoztatta az iszákos Hartner elhanyagolt üzletét. Tekintélyt és barátokat szerzett. Titkos vágyát, hogy művésszé váljon, nem adta fel.

sopronbanfalva_18470003.jpg

Szabad idejében szüntelen járta a várost és környékét és csak rajzolt..rajzolt és festett.

ivo_pasztor_1847_0002.jpg

Megörökítette Sopront, a vidéket az embereket ,és mindent amit szépnek látott. Sőt nagy merészen felkereste a soproni rajziskola tanárát, Steinacker Károlyt, hogy órákat vegyen tőle. A mester eleinte barátságtalan bizalmatlansággal fogadta, gyanús volt neki ez a bátortalan fiatalember, aki ráadásul kéményseprő is! Hát már minden jött-ment azt hiszi, hogy talentoma van!

13901525_637183079777428_306394425190391433_n.jpg

De mikor Storno megmutatta neki az úton és a városban készített rajzait, az öregember megenyhült. Lakására invitálta, egy pohár borocskával csillapítván a hangulatot, próba rajzott készíttetett vele. Ettől kezdve azután meg lett a tisztelet és barátság. Storno minden szabadidejét nála töltötte, sokat tanult.

scan0003.jpg

Hamarosan híre járt a városban, hogy egy olasz festő járja álruhában a környéket, nagyon jóképű és ügyesen fest. Storno élvezte ezt a titokzatos népszerűséget. A hölgyek igyekeztek ismeretségbe kerülni vele. Ocskay báróné, Sophie főhercegnő, Steinlein grófné és Auersper hercegné mind-mind megrendelője és pártfogója lett. Nemsokára nagyot fordult az élete, meghalt a mestere és a fiatalember egy család és egy műhely összes gondját és felelősségét magára vállalva férfivá érett, de ez már egy következő történet.

Forrás:

- Becht Rezső: Évfordulók a Storno-házban S.Sz. 1972/3.

- Askercz Éva: Id. Storno Ferenc életrajzi feljegyzései 1868-ból. S.Sz. 2000/2.

- Askercz Éva: Soproni tájakon, válogatás id.S.F. vázlatkönyveiből. Cédrus Art., 1998.

- Storno Pál: A soproni Storno-ház, Képz.Alap, 1962.

- Hauser Károly/A Bécsi kapu-a festmény a Soproni Múzeum tulajdona-A festményt ábrázoló képeslap megvásárolható a Cédrus Könyvkereskedésben( S.Bünker köz)

-Storno festmények a Soproni Múzeum tulajdona, köszönet érte.

** Storno első soproni lakása az Új u.26.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr3011753997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása