Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Víz és a nők...a fürdőruhadivat története

2017. július 02. - Lépteik nyomán

Ragyogó nyár, hőség, szikrázó napsütés, mostanában kicsit sok(k) is. Aki csak teheti, víz mellé, pontosabban vízbe menekül. Megtelnek az enyhülést adó  strandok, uszodák, vízpartok; Tómalom, Fertő, Lövér uszi  és a távolabbi divatos fürdőhelyek..

kisuszoda_1.jpgpl. a Kisuszoda anno...

Velem is csobbantatok, igaz csak virtuálisan és egy kicsit távolabbi időkben: http://lepteiknyoman.blog.hu/tags/-_uszoda

magda_furdoruhaban.jpgNemrég kezembe került Magda egy fürdőruhás képe a harmincas évekből (lélegzetelállítóan gyönyörű volt) és kedvem kerekedett egy kis divattörténeti utazásra a fürdőruhák körül.     Jöttök?

furdoruha_romai.jpgMár az ókorban is… kezdődik a szinte közhellyé avanzsált mondat.  De hát így van: a görögök és rómaiak nem az úszás szenvedélyének hódoltak, fürdőiket tisztálkodásra használták. Sorra építették thermáikat, melyek szórakozási, társasági központok is voltak egyben. Sopronban is mindjárt két római fürdő maradványait találták meg régészeink, a mai Orsolya iskola és  a Fabricius ház helyén. Ezeket a fürdőházakat nők és férfiak egyaránt használhatták, persze külön termek álltak rendelkezésükre. A fennmaradt mozaikokon jól látható a hölgyek a mai bikinihez hasonlító lenge öltözéke, mely szalagszerű felső és rövid alsó részből állt.

furdes-kozepkor.jpgA középkorban a fürdőkultúra visszaszorult, az emberek ritkábban tisztálkodtak, akkor is otthon kádakban, dézsákban vagy vidéken természetes vizekben fürödtek.

furdoruha_19_szd.jpgA 19. század elején divatossá vált a víz melletti pihenés, nyaralás. Ekkor azonban a levegőváltozás, a séta, egészségügy kúra és persze a társasági érintkezés volt a fő szempont.  Vízbe nem merészkedtek. Ebben az időben a mai divatos ragyogó barna bőrszín kifejezetten kerülendő volt, hisz csak azt süti meg a nap, aki dolgozni kénytelen a megélhetéséért.

furdoruha_19_szd.pngA század második felében a sport, az úszás  egyre népszerűbb időtöltés lett. Ekkor született meg a mai szemmel is fürdőruhának nevezhető ruhadarab.  Hölgyeink visítva menekülnének, ha egy ilyen toalettben kellene strandolniuk. A fürdőruhák  lüszterből, vászonból, kartonból készültek, sok fodorral ékesítve, az alsó szegélyekbe súlyokat varrtak, nehogy felemelkedjen a vízben vagy alákapjon a szél. Kiegészítőként pedig fekete fürdőharisnyát és csipkés kalapokat hordtak. A férfiak piros vagy fekete-fehér, keresztben csíkos pamuttrikót viseltek. Hát nem volt könnyű az életük, hogy úszni nem igen lehetett ezekben a csodaruhákban az biztos.

tomalom-maca_es_magdi.jpgA 20. században a nők szabadabbak lehettek,egyetemre járhattak, választó jogot kaptak, sportolhattak, úszhattak. Sőt az úszás a hölgyek számára is elérhető versenysport lett, így a fürdőruháknak is funkcionálisnak kellett lenniük. Egyrészes úszódresszek készültek, főleg gyapjúból, melyek fedetlenül hagyták a combokat, vállakat, kényelmes, praktikus, hordható viseletek voltak. Itt egy soproni példa.. Magda és Maca - Tómalom-1920-as évek...

20as-evek-furdoruha.jpgÉs már nem csak a praktikum, de a tetszeni vágyás, a szépség kiemelése is fontos volt. A 30-as években ez már egyáltalán nem kavart botrányt, sőt a divatlapokban is megjelentek csinos nők fürdőruhában.

rita-hayworth-at-home-poolside-in-a-white-bikini-1946-fun-in-the-sun-4-400x460.jpgÉs a 40-es években megjelent a bikini, mely nevét csendes-óceáni, korallszigetekből álló Bikini-szigetekről kapta és Rita Haywort színésznő viselte először nyilvánosság előtt.

brigitte_bardot7.jpgElőször a melleket kosaras merevítőkkel hangsúlyozták ki, de a 60-as években a szabadság szerelmesei a hippi fiatalok elutasítottak minden a testet satuba fogó, sanyargató megoldást. Falatnyi csípőnadrágok és zsebkendő méretű melltartók voltak a trendik.

furdoruha_2015.jpgA fürdőruhadivat állandóan változik, napjainkban fejlett iparág lett, folyton új formákkal és anyagokkal bombázzák a vásárlókat. Kapkodhatja a fejét és nyitogathatja a pénztárcáját,aki folyamatosan trendi akar maradni. Nemrég olvastam, hogy olyan anyagot állítottak elő, mely a napfény káros hatását kiszűri, de a fény felét átengedi, így a fürdőruha alatt is barnulhatunk. Hurrá!

 Forrás:

-Gömöri János/Medicina Pannonica kiállítás Sopronban (2003. február 23 – március 22.) Lábasház.

-Rudolf Broby-Johansen/ Az öltözködés története Gondolat, 1969.

-online: Cultura.hu.

-mult-kor.hu

Fotók:

- Magda hagyatéka

- Soproni Múzeum

-Online

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr5812634943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása