Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Királyi látogatás Sopronban 1884.május 31–június 1.

2017. április 18. - Lépteik nyomán

ferencjozsef_i.jpg

A város már hetek óta a királyvárás lázában égett; fásítottak, szépítettek, javítottak, díszítettek. Az egész város olyan volt, mint egy nyüzsgő méhkas.  ferenc_jozsef_latogatas_-walzel_18460003.jpgA fúvószenekar gyakorolt, a díszszázad masírozott, az ünnepi bizottság elnöke Printz tanácsnok buzgón írta a köszöntőt.

ferenc_jozes_latogatas-_zrinyi_leanynev_int_0006.jpg

temetoi_seta_ii_487_1.JPGLegizgatottabb a Hosszúsori Tiszti Leánynevelő Intézet igazgatója volt, hisz az ő kápolnájuk felszentelésére érkezik a fenséges küldöttség. Május 31-én szombaton már kora hajnalban megindult a munka, az utcákat fellobogózták és girlandokkal díszítették,az alig beépített Indóház, ma Kossuth Lajos utcát a város költségére. Egy díszszázad a déli vasút előtt, egy pedig őfelsége szállása, a Magyar Király szálloda előtt sorakozott fel. Felállították az útját szegélyező díszsorfalat is,melyben mint a jövő ígéretes virágai a  soproni iskolák diákjai virultak. A felséget és kíséretét szállító szerelvény pontban fél nyolckor megérkezett.

ferenc_jozsef.jpgFerenc József fogadta a díszszázad tisztelgését, körbeintett, majd lassan elindult a feldíszített hintók felé. Idősebbnek nézett ki, mint a kora. Testtartása kicsit hajlott, méltóságteljes ráncokkal barázdált arcán nyájas mosoly játszott. Fáradt volt, kicsit kedvetlen. A látogatás is untatta már, városok, köszöntők, beszédek, audienciák. Mindig ugyanaz, ugyanúgy, csak a helyszín változik. De fegyelmezett katona és kötelességtudó uralkodó volt, tudta a dolgát. A négy egyszerű fekete hintó méltóságteljesen haladt az éljenző, virágokkal, kicsi zászlócskákkal integető tömeg sorfala előtt.

diszkapu_az_ujteleki_utca_vegen_1667770_5340_n.jpgVégig hajtottak az Indóház (Kossuth u.) utcán, melynek torkolatában, a hajdani Újteleki kapu helyén, Hauser Károly rajztanár tervei alapján készült gyönyörűséges díszkapu állt.

ferenc_jozsef_latogatasa-magyar_kiralyhoz.jpgA  Hosszú soron, (Rákóczi u.)a Promenádon (Széchenyi tér)keresztül érkeztek a Várkerület elején álló Magyar Királyhoz elnevezésű szálloda elé.  Az öt szobából álló fenséges  lakosztályt Beer Eduárd soproni bútorkereskedő elegáns, szép bútoraival tették fényűzővé.   Az audiencia reggel 9- kor kezdődött, felsorolhatatlanul sok résztvevővel, megjelentek a város, a megye hivatalosságai, a királyi törvényszék előkelőségei, az egyház képviselői. szent_mihaly_templom_ii.jpgA király ezután látogatást tett a Szent Mihály templomban,...

flandorffer_szoc_1.jpgkecske_muck_varfalak_040.JPG...a szegényápoldában, melynek falán ma is látható a vizitációt megörökítő emléktábla,...

orsolya_templom_es_zarda_regen0002.jpg

...és  az Orsolya zárdában is.

feher_rozsa_vendegfogado_es_vendeglo_varker_121_0006.jpgAz ebéd csalódást okozott a nagyreményű soproni vendéglősöknek, hisz Ferenc József saját konyháját utaztatta  Sopronba is, így nem kápráztathatták el őt a zamatos hazai ízekkel. Itt a Fehér rózsa vendégló cégére (Várkerület 121.)ferenc_jozes_latogatas-_zrinyi_leanynev_int_iii_0003.jpgA Tiszti Leánynevelő Intézet kápolnájának felszentelésén a hölgyek elegáns feketében az urak díszmagyarban pompáztak, a növendékek fehér ruhában virággal a kezükben állva fogadták az uralkodót. A misén többek között Unger kisasszony elénekelte  Cherubini Ave, a helybéli műkedvelők pedig  Haydn vokál-miséjét adták elő igen szépen.falandorffer_vi_1.jpgDélután őfelsége meglátogatta kedvenc udvari borszállítója, Flandorffer Ignác pincészetét.

flandorffer_viii_1.jpgSokra becsülte ezt az embert, tehetségét, szorgalmát.  Soproni látogatása alkalmából közintézményeken kívül csak őt kereste fel, ezzel is kifejezve nagyrabecsülését.frandorffer_villa-muzeum.jpg„ A  Somfalvi utca felől érkezett , ahol is Flandorffer Ignác és Pál fogadta és végigjárták vele a pincéket. A király egy-egy pohár soproni és ruszti bort is ivott és ezekkel a szavakkal köszöntötte Flandorffer Ignácot: Ich trinke auf ihr Wohl und auf das Gedeihen ihres Hauses. Emelem poharam az Ön egészségére és házának boldogulására. A telep megtekintése után a kerten át jött a Kossuth utcába, hogy ott ismét kocsiba szálljon. Amikor meglátta, hogy a villa kert felé néző teraszán, amerről szabad lépcső vezet a kertbe, hölgyek állnak – Flandorffer Pálné Bauer Ilona és néhány rokonasszony –, megkérdezte, kik azok, mondván: „Da sollen wir zuerst die Damen begrüssen” (Nos hát nekünk elıször a hölgyeket kell üdvözölnünk) és eltérve a megállapított útvonaltól, odament és Flandorffer Pálnéval beszélgetett.

025.JPGA látogatást emléktábla örökítette meg, mind a pincében, mind a telep első két udvarát összekötő kocsi átjáróban a torony alatt.” Horváth Zoltán

A császár másnap hazautazott. Kísérete az Oedenburger Zeitung Nyílt tér c. rovatában mondott köszönetet a városnak a szívélyes fogadtatásért.

Forrás:

-Dávidházy István: I. Ferenc József Sopronban 1884 május 31-június 1. S.Sz.:2001/3.

-Horváth Zoltán:ifj. Flandorffer Ignác élete és munkássága 1816-1891. S.Sz.: 1994/4. és 1995/2.

-Csorba László: Az állam első hivatalnoka (Ferenc József 1830-1916) in.: Szvák Gyula vál. : Koronás portrék .Kozmosz Könyvek, 1987.

Képek forrása:

-Soproni Múzeum, köszönet érte.

-Göncz József-Bognár Béla könyvei

-Saját fotók.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr1912434271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása