Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Hűség, szeretet, szolgálat...

2016. május 02. - Lépteik nyomán

Nádasdy Borbála hűséges nevelőnője, a soproni Takács Ágnes.

nadasdyi.jpg

nadasdyii.jpg

Borbála édesapja, gróf Nádasdy Pál, a hazánknak országbírókat, hadvezéreket és mecénásokat adó történelmi Nádasdy család leszármazottja.

nadasdyviii.jpgGróf Nádasdy Ferenc országbíró

nadasdyx_1.jpgNádasdy Borbála szülei

 A kislány csupán néhány évig élvezhette a társadalmi és családi helyzetéből adódó kényelmes, szép életet.

nadasdyxii.jpgA lepsényi kúria

A háború megpróbáltatásai után sorsa a jog-és birtokfosztás, társadalmi megbélyegzés és megaláztatás volt.Hogy életben maradjon, és emberhez méltóan élhessen, az ’56-os forradalom után, mindössze 17 évesen elhagyta Magyarországot.

nadasdyiii.jpg

nadasdyiv.jpg

nadasdyv.jpgVolt Bécsben színésznő, Párizsban balettmester, nyugdíjba vonulása után írónő, immáron öt kötet fémjelzi nevét. A rendszerváltás óta gyakran jár haza, kulturális nagyköveti munkája mellett könyveit népszerűsíti és példát mutat olvasóinak emberségből, hazaszeretetből, vitalitásból és bölcsességből.

Nos, Borbála nevelőnője egy soproni hölgy, a hűséges, tisztességes Takács Ágnes volt. 1943-ban lépett a Nádasdyak szolgálatába.

nadasdyxi0002.jpgÁgnes és Borbála a kutyusokkal

„(..) Lepsény, 1943. Új nevelőnőt kaptunk. Apám ment érte bricskán az állomásra. (..) Az új nevelőnő neve Takács Ági volt. Izgalommal vártuk. A kocsi megállt a főbejárat előtt. Egy pici kis nő ült papi mellett, tarkójára tolt nagy kerek kalappal, amely, mint a glória vette körül kicsi arcát, kissé piros szemét és hegyes orrát. Mi a gyerekszoba ablakából lestük azután gyorsan az asztalhoz ültünk, mintha játszanánk. (..) Szúrós mivoltát nagyon hamar levetette, és ő lett a mi pótanyánk, akit a mai napig szeretünk és tisztelünk. Nálunk a nevelőnőnek nem volt külön szobája, velünk aludt. Sokat viháncoltunk elalvás előtt Ágival, aki dehogy beszélt németül velünk. Soproni erdészmérnök volt az édesapja, és a családja ott élt. Ő is nagyon fiatal, 28 éves volt akkoriban. A Balatonra, rokonokhoz, sőt szórakozni is járt. Néha a szüleinkkel is elment, szóval családtagnak számított (..)”*

És Ágnes kitartott, a család mellett maradt a rájuk szakadt nehéz időkben is. A lepsényi kúriát elérte a háború vihara, menekültek áradata, német és orosz katonák beszállásolása, az apa frontszolgálata, menekülés, éhezés, félelem.

nadasdyxv0002.jpgNádasdy Pál a fronton

„Ági, vigyázzon a családomra! „** kérte a frontra induló családapa, és a fiatal nő bátran és becsülettel betartotta a szavát. Mellettük maradt, míg 1947-ben az apa hazaérkezett

„(..) Ági középen, Örzse jobbról és balról mentük eléjük, mikor a szekér az udvarra ért. Én azt mondtam: „ez nem a papi, ez nem a papi!” Egy felpuffadt arcú öregember meggörnyedve szállt le a kocsiról, akkor volt 37 éves. Négy éve nem láttuk. (..)”***

„(..) Ági, aki hűségesen velünk maradt, papi hazatértéig, ahogy megígérte, most haza készült. Rossz, minden rossz nekem(..)”****

nadasdyxvi.jpg

A Sopronban  rendezett író-olvasó találkozón is meleg szeretettel mesélt Borbála Ágiról, akit a találkozó előtt még meglátogatott.

Gróf Nádasdy Borbála: Zagolni zabad? Méry Ratio, 2008
*60-61.o
**113.o.
***151.o.
****153.o.
Takács Ágnes Angyalka néniről olvashattok még online:http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show…

A fotók részben a Zagolni zabad c. könyvből származnak

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr128679076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása