Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Esernyős ház, eső nélkül?

2016. május 02. - Lépteik nyomán


"Falán kívül az egész környék kertből áll,
Ligetek, kertek veszik körül Sopron szép városát."

Írta Dzselálzáde Musztafa, a török kancellária irodavezetője versekkel sűrűn átszőtt krónikájában, 1532-ben.*

lackner_rajza_ii.jpgLackner Kristóf polgármester rajza a városról

Tényleg így is volt, hisz a hármas falgyűrűvel körülvett, sűrűn beépített városban nem volt hely kerteknek és ligeteknek. A soproniak, kikben élt a kertészkedés, a szépség, no meg a hasznosság iránti vágy, a város falai alatt elterülő közterületeken alakították ki kertecskéiket. Erről zengedezett a derék török.

De milyen is az ember, ha egy területet keze munkájával, teste verítékével termővé tesz, tündérkertté varázsol, nehezen mond le róla. Hát a soproniak is lassanként elbirtokolták a várostól ezeket a földeket és kis szerszámos bódékat, pincéket építettek rá. A tanács a békesség kedvéért hagyta a dolgot, hisz nem is lett volna biztonságos azokban a háborús , zavaros időkben túl messze merészkedni a várostól egy kis krumpliért, rózsáért.

esernyos_haz.jpgLackner Kristóf önarcképe

A 17. század elején azután, Lackner Kristóf polgármester**próbálta rávenni polgártársait, hogy akinek módjában áll, építsen kertje végében csinos kis kerti házat.

kerti_hazak_koronazodomb_varosfalak_065.JPG

 

kerti_hazak_koronazodomb_varosfalak_064.JPG
Igyekezett mindjárt jó példával elől járni és felépíttette az övét, a mai Lackner Kristóf utca tengelyében elterülő majorjában.***

Michel Zakarias 1700-ban készült rézmetszetén jól látható, hogy az Újteleki utca házsora mögött számos ilyen kecses épület emelkedett. Sajnos ezek a kuruc ostrom során elpusztultak.

esernyoi.jpg

A 18. század végén újra épültek a külső várfal mentén ilyen kis kerti házak, de ma már sajnos csak ez a Bástya utcai kínai kalapos házacska, a Bányászati Múzeum zenepavilonja és a már korábban megénekelt Russ villa kerti háza őrzi emléküket.

esernyovi.jpgBányászati Múzeum- kerti ház

esernyovii.jpg                                                                 Russ villa-kerti ház

esernyoii.jpg

esernyoiii.jpgBástya utca 42.

Csatkai Endre így ír a kínai házról: „(..) a tetején lévő kínai kalap, csengőkkel beszegett ernyő, amely szél esetén csilingelt, az Esterházy-park Bagatelle nevű pavilonjának mintájára készülhetett 1800 körül.” ****

esernyov.jpg

Kutatásaim során csemegére akadtam megint, íme: „(..)A ház, bár meglehetősen apró, lakás céljára egykor használható volt. A két szinten két erdőmérnök-hallgató lakott. 1994-ben, mikor megkezdődött az elkerülő út építése, a kert megszűnt, a házat pedig felújíttatta a város (..)”*****

esernyoiv.jpg

Forrás:

*1983. XXXVII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM / Mollay Károly: Kőszeg 1532. évi ostroma és Sopron Mollay Károly: Kőszeg 1532. évi ostroma és Sopron 2.o.

** Lackner (1571-1631) nagyszerű, különös figura volt, majd mesélek róla bővebben

*** Az utca róla kapta nevét, a sarkon álló emeletes ház falán, jó magasan emléktábla mesél róla. Mellszobra a buszpályaudvar mellett figyeli a 21. század zajos forgalmát.

**** Sopron és környéke műemlékei, Akad. K., 1956., 345.o.

***** Kisalföld online 2006.08.14. C.V.

Az archív fotó a Soproni Múzeum tulajdona, köszönet érte!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr58679322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása