Lépteik nyomán:életre keltett történelem

Lépteik nyomán:életre keltett történelem

És még egy csobbanás....a soproni Kisuszoda

2016. július 04. - Lépteik nyomán

 

Kisuszi...az Ösvény utca és a Jezsuita kert között.
kisuszii.jpg



kisuszo.jpgMa lakópark áll a helyén.

Változnak az idők, az emberek és szokások. Magda gyerekei a ’60-as években már a Kisuszodába (Sportuszoda) jártak. Mert, ahogy a neve is mutatja, itt a jókedvű pancsolás, fürdőzés mellett komoly sportélet folyt.

kisuszodaii.jpg

A soproni úszóélet kezdete még messzebbre, az 1920-as évekre nyúlik vissza.

A Kisuszoda léte azonban még ennél is korábbi; az Uszoda Részvénytársaság már 1868-ban megalakult. Célja egy forrásvízfürdő és egy uszoda létrehozása. A jómódú soproni polgárok gondoskodó apaként szerették városukat, felelősséget érezve iránta, komoly anyagi javakkal is hozzájárultak Sopron szépüléséhez, a polgárok komfort érzetének javításához.                                A részvénytársaság létesítésében huszonhárom legtöbb adót fizetett polgár tetemes összeggel vett részt.

flandorfferi.jpg

Az 1944/45-ös bombázások során az uszoda szinte teljesen elpusztult. Romjaiból kellett felépíteni a soproni úszósporttal együtt. Nem volt egyszerű; az ötvenes évek, az államosítás nehéz éveiben sorra alakultak és alakultak át az egyesületek, de a szakvezetés a sportteljesítményekre, a jó eredményekre koncentrált és az utánpótlás nevelésére fektetett nagy hangsúlyt.

zigi_bacsi.jpgZigi bácsi

Vécsei Vilmos, Bérczi Jenő(Zigi bácsi) és Hauer Antal foglalkozott szívvel, lélekkel, szívós, kitartó lelkesedéssel, apai törődéssel a fiatalokkal.
1956 szomorú őszén a soproni úszók jelentős része külföldre távozott, az itthon maradottak dr. Arszin Milkós és Landl Róbert vezetésével szinte a nulláról, de elkezdték a soproni úszósport újjáélesztését nagyszerű elődeik nyomdokain haladva.

Ekkor kezdtek úszni Magda csemetéi is és gyakran emlegetik, hogy a nehéz körülmények ellenére életük egyik legszebb időszaka volt ez. Megélték a sport, a fegyelem, a kitartás és összetartozás élményét és egész életre szóló testi, lelki, szellemi hozományt kaptak.

kisusziv.jpgLaci és Lajos, Magda fiai

Lássuk Magda véleményét
”(..) Nehéz időket éltünk, rengeteget dolgoztunk, nyaralásra, pihenésre nem is gondolhattunk. Óriási segítség volt, hogy gyerekeink egész nyáron az uszodában töltötték szinte minden idejüket. Nagyon jó kezekben voltak, Zigi bácsi, Landl Robi nagyszerű szakemberek és kiváló pedagógusok voltak.

kisuszivii.jpg

 

Fegyelmet tartották, jól kifárasztották a srácokat estére. Nem volt csavargás, bandázás. A sport, a teljesítmény, a versenyzés kemény tartást adott nekik, nem volt a kamasz éveikben semmi gond velük.


kisusziiii.jpg

Az edzések és versenyek kitöltötték minden idejüket.

kisusziiv.jpgLajos

 

Nagyon sok érmet gyűjtöttek és nagy kedvvel csinálták. Mi szülők pedig örültünk, hogy jó helyen tudjuk a gyerekeinket.

kisuszivi.jpgLajos

A versenyek során sok helyre eljutottak, amit bizony mi nem tudtunk volna megadni nekik. Bejárták az országot, sőt még Ausztriába is versenyeztek. Szegény fiúk akkor ittak először colát és nem merték bevallani, hogy az annyira áhított ital Fagifor ízű.*

kisuszix.jpgkisuszi_x.jpg
Mivel nem volt fedett uszoda, ott edzettek ahol tudtak ( Petőháza, Tómalom, Győr), de a mostoha körülmények ellenére kiváló eredményeket értek el, minden versenyről éremmel jöttek haza.
Ha időm engedte, délután meglestem a srácokat az uszodában, ott ültek nagy társasággal a gyümölcsfák árnyas védelmében, beszélgettek, bolondoztak, falatozták a hazait.
Később elkezdődött a kemény edzés, órákon át rótták a köröket faltól-falig lelkesen.

kisusziviii.jpg
18 éves korukig járhattak edzésre, versenyekre, mikor búcsúztatták őket, megköszöntem Zigi bácsinak és Robinak, hogy segítettek gyermekeim nevelésében, mindig szigorúan vették az úszó sportot és megtanították őket közösségben élni, egymásra tekintettel lenni, harcolni és győzni.(..)”

Forrás:

Magda emlékiratai és fiai visszaemlékezései

Horváth Zoltán: ifj. Fiandorffer Ignác élete és munkássága (1816–1891). S.Sz. 1995/2.sz

http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show…

*köhögés elleni kanalas orvosság

A bejegyzés trackback címe:

https://lepteiknyoman.blog.hu/api/trackback/id/tr708866162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása